vrijdag 16 november 2012

Kolb en kennisdelingstools?

Leerstijlen Leerstijlen Kolb


 Tijdens mijn studie heb ik al kennis gemaakt met de leerstijlentest van Kolb. Maar kunnen kennisdelingstools en de leerstijlen van Kolb elkaar versterken? Dan met name op het gebied van kennis.Volgens de leerstijlen van Kolb zijn er verschillende leerstijlen. “De ‘observator, de ‘denker’, de ‘toepasser’en de ‘doener’. Een observator leert als hij de kunst van iemand mag afkijken. Een denker houdt van theoretische modellen die logisch en consistent zijn. Hij leest graag hoe hij zijn competentie kan verbeteren. Een toepasser leert alleen maar van zaken die hij direct in de praktijk kan gebruiken en houdt van checklists met do`s en dont`s”. (Dols,2008, p. 15) “De leerfasen van Kolb zijn gekoppeld aan leerstijlen van individuen”. (Krebbekx & Wolf & Assen & Enkhuyzen & Smulders, 2009)

 Men kan op elk punt van de cirkel beginnen met het doorlopen van het proces. (Kaldeway,2005) Omdat mensen op verschillende manieren leren kunnen kennisdelingstools hierbij erg handig zijn. Elke persoon zal natuurlijk zijn of haar favoriete manier van leren hebben. De ene persoon leert bijvoorbeeld handelingen of dingen door het bekijken van YouTube filmpjes, omdat deze persoon bijvoorbeeld meer een doeners is. Een ander persoon zal bijvoorbeeld meer kennis op doen, door het bekijken van links die collega`s gedeeld hebben via Delicious.

 Door middel van het gebruiken van kennisdelingstools kunnen personen zich zelf ontwikkelen en zo ook andere manieren van leren uitproberen. Ik ben dus van mening dat de leerstijlen van Kolb en kennisdelingstools elkaar kunnen versterken en je je voordeel er mee kunt doen. Door gebruik te maken van de verschillende tools zijn kennis en inzichten met elkaar te delen. Hierdoor wordt het leren en delen van kennis leuk en leerzaam tegelijk. Dus gebruik de verschillende kennisdelingstools wanneer je jezelf wilt ontwikkelen. Maak met collega`s een wiki aan of deel audiobestanden via Sound Cloud.

Marlon

 Literatuurlijst

 Dols, R. (2008) Hoe kleurrijk is uw coachingspalet? MANAGEMENT TOOLS , nummer 5. Geraadpleegd op 12 april 2012 van: http://www.galangroep.nl/images/uploads/Hoe_kleurrijk_is_uw_coachingspalet.pdf

 Kaldway, J. (2005) David Kolb: manieren van leren in verschillende disciplines. Onderzoek van Onderwijs, 34. p. 25-28.  [elektronische versie]

 Krebbekx, J. & Wolf, W., de & Assen, M. van & Enkhuyzen, R., van & Smulders, F. (2009) Innovatiemanagementmodellen Een overzicht van de meest gebruikte modellen. Geraadpleegd op 13 april 2012 van: http://www.berenschot.nl/publish/pages/805/innovatiemanagementmodellen.pdf 

Afbeelding  Leerstijlen Kolb Wikipediapagina:http://nl.wikipedia.org/wiki/Leerstijl

zaterdag 10 maart 2012

Sociale netwerken

De Hanzehogeschool heeft een Facebookpagina, Twitter en LinkedIn account. Voor de opleiding Informatiedienstverlening en -management (IDM) is er een Twitter account, waar interessante informatie over de opleiding op vermeldt wordt.

De verschillen die mij opvallen tussen LinkedIn en Hyves profiel zijn, dat LinkedIn meer voor zakelijk gebruik is en Hyves voor minder zakelijk gebruik.  Op Hyves is meer ruimte voor polls, foto`s en youTube filmpjes. LinkedIn is zakelijker met een overzicht van de gevolgde studies, de manier waarop men in contact kan komen met de persoon zelf en werkervaring.


Marlon

Plagiaat

Natuurlijk even de plagiaattesten uitgevoerd. Het maken van de korte tests was zeer leuk om te doen, dit omdat je weer even stil staat bij hoe je bronnen in de tekst correct moet vermelden en hoe je ervoor zorgt dat je geen plagiaat pleegt.

Er wordt bij de Hanzehogeschool gebruik gemaakt van de plagiaatscanner. Hier worden de gemaakte opdrachten van studenten door heen gehaald, hier rolt vervolgens een plagiaatscore uit. Helaas is het technisch nog niet mogelijk dat de studenten na inlevering van het stuk zien hoe hoog hun ingeleverd verslag of opdracht  scoort op plagiaat. Om plagiaat te voorkomen hier enkele tips.  Zowel voor parafraseren als het letterlijk overnemen geldt dat de bron vermeldt moet worden dus waar je de tekst vandaan hebt. Daarnaast moet de bron ook terug te vinden zijn in de literatuurlijst die bij het verslag en/of opdracht hoort.



Marlon

Referentieprogramma`s

Ik heb Zotero in combinatie met de webbrowser Firefox uitgeprobeerd. Dit omdat ik al een hele tijd benieuwd ben of ik met Zotero gemakkelijker bezocht websites en interessante artikelen bij kan houden voor mijn studie.

Mijn indruk van Zotero is dat het een zeer gemakkelijk te bedienen programma is waar bij items gemakkelijk toegevoegd kunnen worden door naar Zotero te slepen. Wat handig is dat alle informatie over het item dat je toegevoegd hebt weergegeven wordt. Er staat ook bij wanneer je het item toegevoegd hebt, dit is erg handig wanneer je in een bronnenlijst wilt vermelden wanneer je het item geraadpleegd hebt. Ook is er de mogelijkheid om aantekeningen en tags toe te voegen. Ik vind Zotero erg uitgebreid en zeer makkelijk in gebruik, daarom ben ik van plan om Zotero in de toekomst zeker te gaan gebruiken. Zotero ga ik zeker in zetten wanneer ik projecten en opdrachten voor mijn opleiding moet doen.

Mendely heb ik niet uitgeprobeerd, omdat ik niet weer een programma wil installeren waarvoor het aanmaken van een account vereist is.  Een voordeel van Mendeley kan zijn dat de opslagruimte groter is dan Zotero. Wanneer ik meer opslagruimte nodig ben zal ik Mendeley uit gaan proberen. Voorlopig ga ik eerst aan de slag met Zotero.


Marlon




Informatievaardigheden

Zoals uit eerder blogs op te maken valt volg ik de opleiding Informatiedienstverlening en -management (IDM) aan de Hanzehogeschool. Binnen deze opleiding wordt veel aandacht besteed aan informatievaardigheden en in verschillende vakken komt dit onderwerp dan ook aan de orde zoals bij het vak deskresearch. Tijdens de opleiding leren we onder andere zoeken in de verschillende databanken en zo breiden we onze informatievaardigeheden steeds verder uit.


Marlon


Repositories

Via de mediatheek van de Hanzehogeschool hebben we toegang tot de volgende repositories NARCIS en HBO kennisbank. Daarnaast kunnen wij als studenten van de Hanzehogeschool verschillende tijdschriften en databanken raadplegen zoals onder andere Marketing Online (zoek mogelijkheden in archief van drie tijdschriften)  en LexisNexis inzien en gebruiken voor studiedoeleinden.

Met de repositories NARCIS en HBO kennisbank heb ik nog weinig gewerkt. Wel ben ik NARCIS en HBO kennisbank een aantal keren tegen gekomen als een van de resultaten van zoekopdrachten die ik ingevoerd had via Hanze UniverSE. Ik ben benieuwd wat deze repositories voor voordelen hebben, tijd dus voor een ontdekkingstocht. Als eerste heb ik NARCIS uitgeprobeerd. Wat opvalt is dat je het zoekresultaat kunt verfijnen in verschillende categorieën zoals bijvoorbeeld  artikelen, z`n  categorie kan nog verder verfijnt worden door het jaar van uitgifte te bepalen.

Ik vind het zoeken in NARCIS erg gemakkelijk door dat je gelijk kunt kiezen uit verschillende categorieën. Dit maakt het zoeken gemakkelijk omdat je binnen de verschillende categorieën de zoekopdracht nog verder kunt verfijnen door alleen te kiezen voor bijvoorbeeld artikelen die afkomstig zijn van een bepaalde universiteit. Ik ben van plan om naast het gebruik van databanken soms ook NARCIS in te zetten wanneer ik op zoek ben naar informatie en/of publicaties over een bepaald onderwerp.

Wat opvalt bij het gebruik van HBO kennisbank is dat na het intypen van de zoekopdracht net als bij NARCIS gemakkelijk gefilterd kan worden op datum. De RSS feed is gemakkelijk te vinden dan bij NARCIS waar de RSS feed verstopt zit onder het bewaren van het resultaat van de zoekopdracht. Wat handig is dat bezoekers van deze kennisbank hun waardering voor een publicatie kunnen laten blijken door het geven van sterren.  Een ander voordeel vind ik dat de publicatie`s gemakkelijk te delen zijn doormiddel van de verschillende social media en via de mail te versturen zijn. Misschien dat ik HBO kennisbank in de toekomst meer ga gebruiken, om te bekijken van wat voor onderzoek er is gedaan op een bepaald vakgebied.



Marlon

Videocommunicatie

Voor videocommunicatie heb ik in het verleden gebruik gemaakt van de voorloper van Windows Live Messenger, MSN. Videocommunicatie heb ik vooral gebruikt om te communiceren met bekenden. Dit vond ik zeer handig omdat je niet altijd de gelegenheid hebt om elkaar in het echt te ontmoeten en zo elkaar toch kunt zien en kunt communiceren. Een nadeel vond ik tijdens het gebruik van videocommunicatie dat de beeldkwaliteit niet altijd even goed is.

Voor bedrijven biedt videocommunicatie voordelen door bijvoorbeeld een vergadering te houden, op deze manier is er geen reistijd en worden er kosten bespaard op vergaderlocaties en overnachtingen. Een nadeel kan zijn dat alle benodigde apparatuur zoals de webcam goed moet werken om een succes te maken van videocommunicatie. Soms is het nodig om tijdens vergaderingen toch echt face to face contact te hebben met de andere deelnemers aan de vergadering, dit is ook een nadeel van videocommunicatie.

Ik hoop zelf in de toekomst nog een keer videocommuncatie in een werksituatie mee te maken, dit omdat je er veel van kunt leren wanneer je dit een keer voor je werk gedaan hebt. De leersituatie kan dan zitten hoe je het beste kunt overleggen in een grote groep tijdens videocommunicatie en wat de verschillende rollen van de deelnemers aan het gesprek zijn.


Marlon

woensdag 7 maart 2012

Bellen via internet

Voor het bellen via internet maak ik gebruik van het programma Skype dit omdat ik dit programma reeds op mijn computer geïnstalleerd is. Ik heb niet opnieuw gebeld met Skype dit omdat ik weet hoe ik moet bellen en omdat ik in het verleden veel gebeld heb via Skype naar onder andere bekenden.

De eenvoudige interface van Skype zorgt ervoor dat het eenvoudig te gebruiken is  onder andere door de grote knop waar op gedrukt kan worden om te bellen en het gesprek te beëindigen.  Ook het zoeken naar personen die je op wilt toevoegen aan je contactlijst gaat eenvoudig door te zoeken op bijvoorbeeld e-mailadres of Skypenaam. Daarnaast bestaat er nu ook de mogelijkheid om je Facebook vrienden toe te voegen aan Skype.

Het bellen via Skype vind ik erg gemakkelijk gaan, dit omdat je op de verschillende manieren vrienden kunt toevoegen. Daarnaast vind ik het grote voordeel ten opzichte van bellen met een vaste telefoon aansluiting dat er aan het bellen van mensen die ook een Skype account hebben geen kosten verbonden zijn. Wat een nadeel is dat de persoon met wie je wilt bellen wel online moet zijn.

Marlon

maandag 5 maart 2012

Video`s zoeken & gebruiken

Voor het zoeken naar video`s maak in de meeste gevallen gebruik van YouTube. Het zoeken via YouTube gaat gemakkelijk door het intypen van trefwoorden en/of namen van artiesten/bands. Er is de mogelijkheid om onder andere te filteren op de duur van de video en de datum waarop de video geüpload is. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld weet dat een video niet langer is dan bijvoorbeeld 20 minuten.

Ik heb af gezien van mijn blog over YouTube geen gebruik gemaakt van YouTube video`s voor mijn opleiding IDM.


Marlon

Twitter update

Zoals belooft een update over mijn Twitter avontuur. Op dit moment volg ik vrienden en bekende personen. Wat ik gemerkt heb is dat het zoeken naar tweets en personen erg gemakkelijk gaat, door het intypen van onderwerpen/namen komen er meestal wel tweets en personen naar voren waar je naar op zoek bent.
Wat ik vervelend vind is dat er soms bij wie te volgen allerlei personen staan die je ook kunt volgen. Een voordeel van Twitter is dat er geen reclame in beeld komt zoals bij Facebook wel het geval is.



Marlon

Twitter & andere microblogtools

Ik heb al een Twitteraccount aangemaakt dus nu kan ik op zoek naar tweets uit mijn vakgebied.
Hier onder een aantal interessante tweets.

Marie-José Klaver @mjk
Brits bedrijf verkoopt toegang tot Twitter-archief  


Twtrmania @tweetsmania
Infographic: social media in het klaslokaal 

Fred van der Ende @fredvasse
Mooie tool, FanMix laat je al je social media conversaties beheren in een Gmail omgeving. http://t.co/iyHdLCxZ

Marlon

Google Apps

Ik heb eerst in Google Docs een aantal documenten op basis van sjablonen gemaakt. Documenten die niet op een sjabloon gebaseerd zijn had ik al gemaakt voor een van de opdrachten van 23 dingen, dus deze heb ik nu achterwege gelaten. Google agenda heb ik niet uitgeprobeerd dit omdat ik me hiervoor moet aan melden en omdat ik niet van plan ben om de agenda van Google te gaan gebruiken heb ik deze opdracht niet gedaan.

De twee handigste Google apps lijken mij Gmail en Google Docs. Gmail omdat er veel opslagruimte voor e-mails beschikbaar is en de handige manier van labelen en het uitdelen van sterren is handig. Dit omdat je in een oogopslag kunt zien welke berichten belangrijk zijn door het uitdelen van sterren in verschillende kleuren. Ook het toevoegen van labels maakt het doorzoeken van e-mail berichten sneller, dan bijvoorbeeld het zoeken op e-mailadres.

Google Docs is handig wanneer je bijvoorbeeld documenten wilt maken die je op een andere locatie weer nodig  hebt bijvoorbeeld voor een presentatie. Daarnaast is het voordeel dat je documenten die je op slaat in Google Docs niet kwijt kunt raken zoals bij een usb stick wel het geval is. Tevens kun je de documenten ook overal raadplegen mits je de beschikking hebt over een internetverbinding.

Marlon

Samenwerkingsomgevingen

De Hanzehogeschool heeft wel de beschikking over een digitale leeromgeving voor studenten. Naar mijn weten is er geen online samenwerkingsomgeving voor studenten. De digitale leeromgeving BlackBoard is zeer gebruiksvriendelijk door dat er een duidelijk overzicht is van de opdrachten, powerpointpresentaties en plekken waarop opdrachten ingeleverd kunnen worden.

Op dit moment heb ik geen behoefte aan een online samenwerkingsomgeving, wat eerder handiger zal zijn is het gebruik van GoogleDocs om documenten uit te wisselen. Dit omdat iedereen dan met de laatste versies van bestanden kan werken en zo altijd beschikt over de juiste opmaak en inhoudt.


Marlon

Screencasting

Screencasting kan handig zijn wanneer je als student bijvoorbeeld wilt weten hoe bepaalde functies in Word werken. Het biedt veel voordelen omdat je als student zelf kunt bepalen wanneer je de screencast gaat bekijken en je eigen tempo kunt bepalen.

Tijdens mijn vooropleiding heb ik veel gebruik gemaakt van screencasting uitleg bij het programma Mediaplus om te leren werken met het MS-Officepakket. Dit was zeer handig omdat er duidelijke uitleg werd gegeven over hoe bepaalde functies in bijvoorbeeld Excel werken zoals het maken van een draaitabel. Onder de screencasting werd zowel in de film als onder de screencast video weergegeven welke sneltoetsen gebruikt worden om bepaalde handelingen uit te voeren. De screencasting is ingebouwd in het programma Mediaplus.

Zelf heb ik niet de behoefte om een screencasting op te nemen, dit omdat ik geen behoefte heb om bijvoorbeeld bepaalde functies van Word uit te leggen. Wel is het handig dat er een aantal goede programma`s genoemd worden, zodat mocht ik in de toekomst toch nog van plan zijn om ooit een screencasting te gaan maken ik weet welke programma`s ik hiervoor nodig ben.

Ik heb geprobeerd om de demo- screencasts te bekijken bij zowel Screenr en Screencast-o-Matic bij alle twee de websites dit is helaas niet gelukt. Bij de website van Screenr ontbreekt er een plug-in waardoor de video niet afgespeeld kan worden. Bij Screencast-o-Matic wil de video niet afspelen na installatie van de nieuwste Java versie.

Marlon

vrijdag 2 maart 2012

Wiki`s deel 2

Wiki`s zijn handig om te gebruiken om als eerste oriëntatie op een onderwerp of om een begrip op te zoeken. Natuurlijk gebruik ik bij het maken van verslagen niet alleen  Wikipedia maar ga ik op zoek naar andere bronnen zoals boeken, vakliteratuur en databanken. De betrouwbaarheid van een wiki vind ik  altijd moeilijk in te schatten omdat iedereen er aan mee kan werken en ook onwaarheden op de wiki kan zetten.

Wat handig is voor studie is het maken van een gesloten wiki om met studiegenoten verslag te doen van bijvoorbeeld een congres. Het werken aan een gesloten wiki heb ik nog nooit gedaan, dus dit is misschien wel leuk om nog eens een keer uit te proberen.



Marlon

Creative Commons

Creative Commons zijn licenties waarin de maker van het werk aan geeft waarvoor hij zijn werk ter beschikking stelt. Het geeft duidelijk aan wat andere mensen kunnen/moeten doen met het werk dat ter beschikking is gesteld en voor welke doeleinden het werk gebruikt mag worden. Er zijn verschillende licenties hieronder een geef ik een overzicht met daarnaast een korte toelichinting. Noot: kijk voor de volledige voorwaarden omtrent Creative Commons op www.creativecommons.nl


Naamsvermelding

Hierbij moet de gebruiker de naam van de eigenlijke maker vermelden. De gebruiker mag het werk onder andere veranderen.


CC-BY icon                                                                                                                                                    Door Creative Commons [CC-BY-SA-2.5], via Wikimedia Commons


Naamsvermelding & Gelijk delen

Hierbij mag de gebruiker onder andere het werk veranderen maar moet al het nieuwe werk dat de gebruiker gemaakt heeft op basis van  bijvoorbeeld een afbeelding  gelijk gedeeld worden.


CC-BY-SA icon 
                                                                                                                                                                   Door Creative Commons [CC-BY-SA-2.5], via Wikimedia Commons


Naamsvermelding & Geen afgeleide werken

Het werk mag gedistribueerd en gebruikt worden voor activiteiten waar geld mee verdient wordt als mede voor activiteiten zonder winstoogmerk. Het oorspronkelijke werk van de maker mag niet verandert worden en de naam van de maker moet vermeldt worden.


Cc-by-nd icon
                                                                                                                                                             Door creativecommons.org (http://creativecommons.org/about/downloads) [CC-BY-3.0], via Wikimedia Commons


Naamsvermelding & Niet commercieel

De gebruiker mag het werk gebruiken wanneer dit niet voor commerciële doeleinden wordt gebruikt en de naam van de maker wordt vermeldt.


Cc-by-nc euro icon                                                                                                                                                 

           Door creativecommons.org (http://creativecommons.org/about/downloads) [CC-BY-3.0], via Wikimedia Commons


Naamsvermelding & Niet commercieel & Gelijk delen

De gebruiker mag het werk gebruiken wanneer dit voor niet commercieel gebruik is en de naam van de maker vermeldt wordt. Daarnaast moet de gebruiker het nieuwe werk onder dezelfde voorwaarden dan de maker aanbieden.


Cc-by-nc-sa euro icon                                                                                                                                                       

        Door creativecommons.org (http://creativecommons.org/about/downloads) [CC-BY-3.0], via Wikimedia Commons


Naamsvermelding & Niet commercieel & Geen afgeleide werken

De gebruiker mag het werk distribueren maar niet veranderen en niet gebruiken voor commerciële doeleinden. Uiteraard dient de naam van de maker hierbij vermeldt te worden.


Cc by-nc-nd euro icon                                                                                                                                                   

     Door creativecommons.org (http://creativecommons.org/about/downloads) [CC-BY-3.0], via Wikimedia Commons     


De 21edingen website is beschikbaar onder de naamsvermelding & niet commercieel & gelijk delen licentie.
De voordelen van deze licentie zijn:
1. Commerciële bedrijven kunnen de inhoudt van de website niet gebruiken.
2. Doordat de afgeleide werken gelijk gedeeld moeten worden is het voor de makers duidelijk wat er met hun inhoudt gebeurt.

De nadelen van deze licentie zijn:
1. Dat gebruikers niet moeten vergeten om  de afgeleide werken te delen.
2. Commerciële bedrijven kunnen de inhoudt niet gebruiken.

Creative Commons                            Auteur: Giulio Zannol name on Flickr Giuli-O's photostream
http://www.flickr.com/photos/giuli-o/3421327165/

Na het toevoegen van de foto nog even gekeken op de Nederlandse pagina van Creative Commons op Wikipedia. Onder aan de tekst staat vermeldt dat de tekst gebruikt mag worden onder de Creative Commens licensie waarop naamsvermelding en gelijk delen van toepassing is.

 Marlon

dinsdag 28 februari 2012

Evaluatie 23 dingen

Ik heb veel geleerd van de 23 dingen die ik de afgelopen tijd door genomen heb. Mijn favoriete dingen waren RSS-feeds en GoogleDocs. Van de afbeelding RSS feed was ik op de hoogte maar door dat ik er mee  geoefend heb, heb ik geleerd hoe RSS feeds precies werken en dat het een hoop tijd bepaart wanneer je RSS  feeds instelt om belangrijke website`s te volgen. Ook het oefenen met GoogleDocs was handig dit omdat ik het ook kan gebruiken voor mijn studie.

De uitleg op de website van 23 dingen is duidelijk met handige informatie meestal in de vorm van video`s. Wel zou de informatie op 23 dingen up to date gehouden met worden waarbij zowel de recentste ontwikkelingen uit  de bibliotheekwereld als op het gebied van social media mee genomen dienen te worden. Door het volgen van deze dingen heb ik meer inzicht gekregen in de ontwikkelingen op het gebied van bibliotheek 2.0 en interessante ontdekkingen die kan gebruiken voor mijn studie/werkveld zoals de al eerder genoemde door mij genoemde RSS feed, GoogleDocs, LibraryThing, Twitter en LinkedIn.

Er volgt nog een blog over de ervaringen met Twitter. Nu ik klaar ben met 23 dingen ga ik verder met 21 dingen. De volgende blogs zullen dan ook in het teken staan van de opdrachten die centraal staan bij 21 dingen.

Marlon

Aquabrowser My Discoveries & andere sociale bibliotheekcatalogi

Voordat ik begonnen ben met mijn ontdekkingstocht langs de Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi heb de achtergrondinformatie gelezen. Als eerste heb ik Aquabrowser My Discoveries uitgeprobeerd. Na het inloggen was het vrij eenvoudig om door middel van bewaren en taggen een nieuwe lijst aan te maken. Er is ook de optie om nog een tag aan het boek toe te voegen. Helaas is het niet mogelijk om tijdschriften en kranten te bewaren en te taggen. Wat handig is dat er ook recensies van de opgeslagen boeken bekeken kunnen worden, dit geeft de lezer een goed beeld wat andere lezers van de boeken vinden. De opmaak van My Discoveries is zakelijk.

WorldCat is handig omdat je snel een overzicht hebt van de lijsten die je gemaakt hebt en zoekacties die je opgeslagen hebt.  Ook beoordelingen die geplaatst zijn door jezelf worden weergegeven door middel van sterren, daarnaast is het ook mogelijk om een schriftelijke toelichting te geven. Wat ik goed vind is dat je kunt beslissen of je een lijst openbaar of privé maakt. De opmaak van WordCat is sober maar functioneel en dat is belangrijk voor het overzicht.

Als ik deze twee sociale bibliotheekcatalogi met elkaar vergelijk gaat mijn voorkeur uit naar WorldCat omdat er meer gebruiksmogelijkheden zijn zoals het openbaar of privé maken van lijsten en het toevoegen van je favoriete bibliotheken. Dit vindt ik zeer belangrijk want niet alle WorldCat gebruikers hoeven al mijn lijsten te zien, wanneer ik met een eigen account gebruik zou maken van WorldCat.


Marlon

Online muziek luisteren

Van last.fm heb ik nog nooit gebruik gemaakt, dus dit is weer een echte uitdaging om te gaan bekijken wat ik allemaal met last.fm kan doen via de betaalde account van 23dingen. Voordat ik aan de slag ben gegaan met last.fm en Grooveshark heb ik een aantal achtergrondartikelen gelezen. Van Spotify heb ik al wel gehoord maar ik heb hiervan nog geen gebruik gemaakt.

Wat opvalt wanneer ik gebruik maak van last.fm is dat er gratis mp-3 tracks gedownload kunnen worden, erg handig om nieuwe muziek te ontdekken. Daarnaast wordt er een overzicht  gegeven van evenementen in Rotterdam, handig als je als muziekliefhebber wilt weten wanneer welke bands optreden. Ik heb gezocht op de band Muse en geluisterd naar Starlight aan deze track was al een hartje uitgedeeld. Wat ik goed vind aan last.fm is dat er uitgebreide informatie over de track vermeldt staat. Erg leuk om eens iets anders geprobeerd te hebben dan YouTube, maar ik zal het zelf niet snel gaan gebruiken omdat je hiervoor een proefaccount aan moet maken en voor een uitgebreidere versie moet betalen.

Grooveshark heb ik ook even uitgeprobeerd wat mij opvalt is dat je zonder in te loggen ook al muziek kunt luisteren, omdat ik niet overal een account voor aan wil maken, vind ik erg handig. Natuurlijk wel met de nodige reclame maar toch erg leuk omdat het eens wat anders is dan YouTube.  Eenmaal ingelogd met de cursusaccount van 23dingen is er een overzicht van fans, evenementen, soort gelijke muziek, video`s en de albums te zien die gemaakt zijn door de desbetreffende band/artiest. Ook is er de mogelijkheid om  je mening over het nummer te geven. Wat opvalt is dat ook bij het inloggen op Grooveshark reclame aanwezig blijft, alleen door een abonnement te nemen op Grooveshark is deze reclame te omzeilen. Ik zal in de toekomst zeker Grooveshark gaan gebruiken als ik even wat anders wil dan YouTube.

Een suggestie voor een sociaal muzieknetwerk voor de bibliotheek is naar mijn mening toch een zoekapplicatie in de catalogus waarbij suggesties voor andere muzieksoorten zoals die bij Grooveshark/last.fm te zien zijn naar voren komen nadat een zoekopdracht is ingetypt. Daarnaast dat informatie wordt weergeven over de artiest/band desnoods in samenwerking met bijvoorbeeld het muziekblad OOR zodat er een recent en compleet beeld gegeven kan worden over de desbetreffende artiest/band ook qua recentsies. Ook zou ik op de muziekpagina van de bibliotheeksite een plek in richten waar bezoekers suggesties kunnen doen voor de aanschaf van nieuwe cd`s.

Marlon

LibraryThing

Ik heb mijn eigen virtuele boekenkast aangemaakt op LibraryThing, dit was erg leuk om te doen omdat ik veel boeken gelezen heb. Het aantal keer dat er over de door mij toegevoegde boeken gediscussieerd wordt varieert van 0 keer tot 908 keer. Ook voor de door mij toegevoegde boeken varieert de populariteit van de boeken erg.


De link naar  mijn virtuele boekenkast.



Marlon

Mobiel internet

Zelf ben ik niet in het bezit van een smartphone met daarop internet, dus voor mij is het helaas niet mogelijk om aan de slag te gaan met het downloaden van apps. Een bekende van mij gebruik apps van Facebook en Twitter op zijn mobiel. Dit omdat het makkelijk is om Twitter en Facebook overal te gebruiken.

Een  idee voor bibliotheek app is een waarin een overzicht gegeven wordt op welke kranten/tijdschriften de bibliotheek een abonnement heeft. Daarnaast wil ik in deze app de mogelijkheid inbouwen dat er in eerdere krantenuitgaven/tijdschriftenuitgaven gezocht kan worden op onderwerp, auteur en trefwoord. Dit omdat eventuele bezoekers van de bibliotheek dan meteen weten op welke kranten/tijdschriften de bibliotheek een abonnement heeft en dat ze gericht kunnen zoeken in oudere uitgaven.



Marlon

Social Media in Nederland in cijfers - Inzicht in kansen en valkuilen



In deze YouTube film wordt onder andere het gebruik van de verschillende de social media onder de loep genomen. Deze YouTube film is geüpload door:Newcom Research & consultancy.




 Marlon

YouTube

YouTube wie gebruikt het niet? Ik gebruik YouTube vooral om muziek van verschillende bands te beluisteren en cabaretvoorstellingen te bekijken. Soms gebruik ik YouTube om een video op te zoeken waarin een bepaald begrip uitgelegd wordt. Door het doen van deze opdracht ben ik te weten gekomen dat je de zoekresultaten nog verder kunt verfijnen door filteren te gebruiken. Ook door het klikken op tags kan op een andere manier gezocht worden. Je kunt ook abonnementen nemen op maximaal 10 verschillende YouTubekanalen en toe te voegen aan je YouTube account. Met je account is het ook mogelijk YouTube films te downloaden en met bekenden te delen. Ook  heb ik de verschillende categorieën binnen YouTube bekeken, leuk dat er z`n overzicht is maar het voegt voor mij niet extra`s toe. Hieronder een YouTube video over de Social Media Revolutie. De volgende blog bevat nog een YouTube video over social media.

                                               


Marlon

Google Maps & Google Streetview

Ik gebruik Google Maps  vaak om plaatsen op te zoeken als ik ergens onbekend. Ook gebruik ik de mogelijkheid om een routebeschrijving naar de plaats van bestemming te maken voor zowel de auto als lopend. Handig is ook dat je de aangegeven blauwe route kunt wijzigen en dat er dan opnieuw berekend wordt wat de reistijd is naar de eindbestemming. Ook al heb ik sinds kort de beschikking over een Tom-Tom, Google Maps blijft een goede voorbereiding om te kijken waar je precies moet zijn.

 Gebruikers van Google Maps kunnen ook foto`s van gebouwen toevoegen aan Google Maps. Zelf maak ik geen gebruik van de optie om foto`s toe te voegen. Ik vind het wel handig als er foto`s zijn van gebouwen en belangrijke punten op mijn route zodat ik nog beter weet wat de belangrijkste aanknopingspunten zijn. Ook handig is dat bedrijven een toelichting kunnen plaatsen over de diensten/producten de ze leveren en dat klanten recensies kunnen toevoegen aan Google Maps. Daarnaast is het ook mogelijk om te kijken welke buslijnen vertrekken naar een bepaald punt, deze optie gebruik ik vaak wanneer ik ergens onbekend ben. Wanneer je op de buslijn klikt worden de andere haltes in de buurt van de halte aangegeven. Tevens wordt de website van 9292.nl weergegeven waarop je je reis met het openbaar vervoer kunt plannen, dit is erg handig.

Met Google Streetview kun je precies bekijken welke gebouwen en aanknopingspunten zich op de door mij uitgestippelde route bevinden. Handig is dat bedrijven ook op Streetview aangegeven staan. In sommige gevallen zijn niet alle wegen in beeld gebracht door Google Streetview en moet je het doen met de uitgestippelde route door Google Maps.

Daarnaast maak ik ook veel gebruik van Google Earth waarbij je luchtfoto`s kunt bekijken van gebouwen, erg handig wanneer je wilt weten hoe een bedrijf en/of woning er van bovenaf uit ziet, of wilt weten wat voor straat zich achter een andere straat bevindt. Dit laatste is niet altijd te achterhalen met Google Streetview. Een nieuwe toepassing van Google Maps is Google MapsGL waarbij 3D beelden, een kompas en een rondje van 45 graden gemaakt kunnen worden. Het voordeel van het kompas is dat je een rondje kunt draaien en je zo een panoramabeeld krijgt van de plek waar je staat. De GoogleMapsGL is nog een bètaversie, maar ik vond het zeer leuk om deze uit te proberen, omdat je nu een rotatie van 45 graden kunt maken in je eventueel uitgestippelde route. Zeker een aanrader om eens uit te proberen.

Ik heb zelf geen eigen kaarten aangemaakt, dit omdat ik het niet nodig vind.

Marlon

Instant Messaging

Ik maak al vrij lang gebruik van MSN om te chatten met vrienden en familie. Het is handig om met elkaar in contact te blijven en te kunnen chatten over bijvoorbeeld schoolopdrachten. Een voordeel is ook dat je zelf kunt bepalen met wie je chat via MSN en je gemakkelijk personen kunt blokkeren mocht dat nodig zijn.  Daarnaast is het handig dat je bestanden en foto`s kunt delen in een chatsessie omdat dit sneller gaat dan het versturen van een e-mail.  Wat ik als nadeel ondervonden heb bij MSN is dat ook computervirussen zich via instant messaging kunnen verspreiden, wees hier dus alert op. Klik bijvoorbeeld niet op links die de hele tijd door een persoon via MSN verstuurd worden, in deze links kunnen virussen zitten.

Naast chatten via MSN heb ik ook vaak gebruik gemaakt van het bellen via Skype. Ik vind dit erg handig wanneer personen in het buitenland verblijven en de telefoonkosten erg hoog zijn wanneer je deze personen gaat bellen via de gewone telefoon. Ik maak gebruik van Skype door te bellen met personen die ook Skype op hun pc geïnstalleerd hebben. Op dit moment heb ik nog geen ervaring met het bellen via Skype op basis van Skyptegoed. Ook de mogelijkheid om chatberichten te versturen in combinatie met de belfunctie is erg handig. Vooral wanneer je bijvoorbeeld problemen hebt met de instellingen van je headset, kun je toch nog met vrienden communiceren via de chatfunctie. Dit probleem heb ik wel eens gehad en dan dat deze functie erop zit.

Sinds kort maak ik gebruik van de IM mogelijkheid die Facebook biedt om met elkaar te chatten. Dit is erg handig om met elkaar te overleggen over opdrachten die gedaan moeten voor de opleiding IDM. Wat ik handig vind is de mogelijkheid om snel mensen toe te voegen aan een chatgesprek in Facebook, dit omdat je dan zo efficiënt mogelijk kunt overleggen/werken aan opdrachten. Voor alle IM mogelijkheden geldt dat de personen met wie je wilt chatten wel aanwezig moeten zijn. Het is echter wel mogelijk om in zowel Facebook, Skype als MSN berichten naar de personen te sturen die offline zijn.



Marlon

Online kantoortoepassingen

Van de dropbox en Insync heb ik nog geen gebruik gemaakt. Wel heb ik SkyDrive van Microsoft gebruikt als verzamelplaats voor documenten voor een project wat ik tijdens mijn vooropleiding uitgevoerd heb. Ik vind SkyDrive zeer gemakkelijk in het gebruik omdat je zelf kunt bepalen wie toegang krijgen tot de SkyDrive. Daarnaast kunnen er gemakkelijk aanpassingen doorgevoerd worden in bestanden die op SkyDrive geplaatst zijn.

Dropbox is handig om te gebruiken voor bestanden die niet vertrouwelijk zijn, voor vertrouwelijke documenten is het geen aanrader.  Insync is handig voor het delen en het bewerken van documenten wanneer je zelf niet met Google Docs werkt. Ik ga nu oefenen met Google Docs, hier heb ik wel van gehoord maar dit heb ik zelf nog nooit gebruikt, een echte uitdaging dus.

Het maken van nieuwe spreadsheets en documenten in Google Docs gaat erg gemakkelijk, dit omdat het erg lijkt op Word/Excel en gemakkelijk te bedienen is. Het grote voordeel van Google Docs is dat je gezamenlijk kunt werken aan teksten en personen feedback kunnen geven op het gemaakte werk. Dit is erg handig wanneer je veel samenwerkt in projectgroepen. Google Docs ga ik misschien in de toekomst wel gebruiken om bestanden te delen met projectleden van een projectgroep, uiteraard alleen voor bestanden die niet vertrouwelijk zijn.



Marlon

Twitter

Ik heb nog geen Twitteraccount, dus vanaf nu begint mijn Twitteravontuur! Wel volg ik een bekende bij wie de Twitteraccount gekoppeld is aan een Facebookaccount. In een van de vorige blokken van de opleiding heb ik de website Publitiek gebruikt om te volgen wat er door politici getwitterd wordt over bijvoorbeeld klimaatverandering. Ook tijdens de lessen van media voor kennisdeling wordt er veel over Twitter gesproken.

Ik denk dat ik niet veel zal twitteren maar Twitter zal gebruiken om vrienden te volgen en belangrijke gebeurtenissen bij te houden. Voordat ik een Twitter account aan gemaakt heb, heb ik de filmpjes en informatie over Twitter bekeken.

Ik zal over een aantal dagen een blogbericht schrijven over mijn Twitteravontuur.



Marlon 

zondag 26 februari 2012

Wiki`s

Ik wist van het bestaan van wiki`s af omdat de band Muse die ik volg een wiki heeft. Natuurlijk ben ik ook bekend met Wikipedia. De documentaire Wiki`s waarheid van VPRO`s Tegenlicht is zeer informatief door  onder andere de bijdragen van de Wikipedia oprichters.

 Na het bekijken van de documentaire heb ik een aantal bibliotheekwiki`s bekeken. De wikilovesbieb en de wiki van de bibliotheek van Deventer vind ik zeer informatief. Op de wiki van wikilovesbieb zijn veel berichten over Wikipedia te vinden die interessant zijn, daarom heb ik een RSS feed op deze wiki genomen. De wiki van de bibliotheek van Deventer is handig omdat er veel informatie te vinden is over verschillende auteurs en er aandacht is voor maatschappelijke thema`s. Het voordeel van deze wiki is dat de inhoud is toegevoegd door de medewerkers van de bibliotheek Deventer. Natuurlijk is het bij deze wiki ook mogelijk om zaken aan de onderwerpen toe te voegen.

De toepassing die ik zou toevoegen aan een wiki is Twitter zodat je kunt zien wat mensen over het onderwerp Twitteren. Daarnaast zou ik ook een RSS feed aan de wikipagina toevoegen zodat de wiki gemakkelijk te volgen is.  Verder heb ik geen ideeën welke toepassingen ik zou willen toevoegen aan een wikipagina. Ik zou niet meerdere social media toepassingen toevoegen aan de wiki dit omdat ik dan bang ben dat de lezers het overzicht kwijt raken.

Ik heb aan de 23dingen speelwiki Harry Potter toegevoegd aan favoriete boeken. De link naar mijn bijdrage is http://23dingen.pbworks.com/w/page/51290890/Harry%20Potter Daarnaast heb ik mijn weblog toegevoegd aan Mijn favoriete weblogs op de 23dingen speelwiki.

Marlon

zondag 19 februari 2012

Social bookmarking en Delicious

De  informatie over Delicious heb ik gelezen en bekeken. De tag 23 dingen is aan veel websites toegevoegd op Delicious. Ik zie voor mijzelf zeker mogelijkheden om een programma te gebruiken waarmee ik mijn favorieten kan ordenen en tags aan de website`s toe kan kennen. Voordat ik deze opdracht ging maken had ik nog nooit gehoord van de online opslag mogelijkheden voor favorieten. Wel gebruik ik al de mogelijkheid om website`s aan mijn favorieten toe te voegen in de webbrowers Internet Explorer en Google Chrome.

Het nadeel van Delicious vind ik dat de favorieten voor iedereen zichtbaar zijn. Daarom heb ik alle genoemde alternatieven voor Delicous bekeken. Helaas mag aan Connotea geen materiaal toegevoegd worden dat niet in het Engels is, dit alternatief valt af. Diigo werkt via een cloud dat wil ik liever niet. Ik kom dus toch weer terug  bij  Delicous.

Het toevoegen van website`s aan Delicious is simpel door op add link te klikken kun je eenvoudig een website toevoegen en van een beschrijving en tags voorzien. Ook het plaatsen van de weblinks in de map privé is eenvoudig. Wat niet gelukt is het toevoegen van de Add Delicious button aan mijn webbrowser. Maar toch wil ik ook nog Zotero uitproberen voor het bijhouden van mijn favorieten.

Via deze link zijn mijn favorieten te vinden https://www.delicious.com/kranten


Marlon

Blogs & RSS feeds & online fotobewerking & social media


Voor de opdrachten van 21 en 23 dingen heb ik een blog aan gemaakt. Eerst moest ik erg wennen aan het bloggen maar inmiddels begin ik het steeds leuker te vinden om verslag te doen van mijn bevindingen op social media gebied. Het werken met RSS feeds was helemaal nieuw voor mij, maar inmiddels vind ik het heel handig om  hiermee te werken. Een nadeel van RSS feeds  is dat niet alle websites en blogs RSS feeds hebben, dus dan moet je deze sites als nog zelf bijhouden.

Qua online fotobewerking zijn er handige sites maar toch geef ik de voorkeur aan offline programma`s zoals Photoshop en GIMP omdat deze ook zonder internet te gebruiken zijn. Toch zijn er wel leuke programma`s zoals Fotoflexer en Pixlr.

Veel mensen hebben wel een Hyves, Facebook en/of Twitter account. Deze accounts kunnen gebruikt worden voor privé doeleinden. Deze accounts zijn ook handig om kennis te delen met andere gebruikers over een bepaald  vakgebied en/of om advies te vragen. Nog een voordeel is dat je allerlei mensen uit verschillende landen kunt toevoegen aan de accounts zonder dat je daarvoor de deur uit hoeft.


Marlon

Online plaatjes bewerken

Voor het bewerken van afbeeldingen gebruik ik meestal Photoshop, voordat ik Photoshop had maakte ik gebruik van GIMP. Ik maak geen gebruik van online programma`s om foto`s te bewerken, dus is het extra leuk om hiermee aan de slag te gaan. Hieronder de resultaten van de fotobewerkingen. De eerste foto is bewerkt met het programma FD`s Flickr Toys. De tweede foto is bewerkt met het programma Fotoflexer. De derde foto is bewerkt met het programma Pixlr.






Het online bewerken van foto`s gaat gemakkelijker dan met Photoshop omdat het bij Photoshop soms even duurt voordat je de juiste tool te pakken hebt om foto`s te bewerken. Het nadeel van online fotobewerkingsprogramma `s  is dat wanneer je bijvoorbeeld onderweg bent en je niet de beschikking hebt over draadloos internet je geen foto`s kunt bewerken. Daarom geef ik de voorkeur aan bijvoorbeeld Photoshop of GIMP. Door het zoeken naar online fotobewerkingsprogramma`s ben ik wel leuke fotobewerkingsprogramma`s zoals Fotoflexer en Pixlr tegen gekomen.

Wanneer je de hier afgebeelde foto`s wilt gebruiken voor eigen werk graag even een reactie plaatsen op deze blog.

Marlon

Flickr en mashups


Ik heb nog nooit van Flickr mashups gehoord. Eerst heb ik Flickr Color uitgeprobeerd en hier heb ik een foto gevonden van het Sony Center in Berlijn. Ik heb voor deze foto gekozen omdat ik zelf in Berlijn bij het Sony Center geweest ben om `s avonds de verschillende kleuren te bekijken. Het is erg leuk om eens op een andere manier foto`s te zoeken. Ik wist dat deze manier van foto`s zoeken mogelijk was omdat ik een tijdje terug de website unprofound.com  bekeken heb waarbij het mogelijk is om op kleur te zoeken.

 Auteur:  Paul Downey

Vervolgens Findr uitgeprobeerd, het is leuk om te zien dat er veel verschillende foto`s van Flickr waaraan tags zijn gehangen naar voren komen en dat je deze zoekopdracht ook weer verder kunt verfijnen. Ook leuk om te bekijken is Earth map hierin heb ik gezocht naar een afbeelding van de Tower Bridge omdat ik dit een mooie brug vind.















letter M letter A R letter L letter O letter n








Flickr

Ik heb geen account aangemaakt bij Flickr. Met de website Flickr heb ik al kennis gemaakt in een van de eerdere blokken van de opleiding IDM. De website heb ik toen vooral gebruikt om te zoeken op foto`s die rechtenvrij zijn. Daarnaast maak ik bij zoeken van foto`s onder andere gebruik van Image After, Google afbeeldingen en af en toe morgueFile.

Ik heb diverse keren geprobeerd om via Blogger de url van de website waarop de foto staat te plaatsen, dit is niet gelukt.  De link naar de foto op Flickr is http://www.flickr.com/photos/27875041@N02/4295548684/.

Ik heb gekozen voor opdracht a. hiervoor heb ik onderstaande foto uitgezocht op Flickr.
Auteur: Daisyree Bakker


Deze foto heb ik gekozen omdat ik altijd alles probeer te volgen wat er op fokkerijgebied van het Friese paard gebeurd. Een belangrijk evenement om op de hoogte te blijven van de fokkerij  is de jaarlijkse hengstenkeuring van het KFPS die in januari plaats vindt.  Naast het bezoeken van de hengstenkeuring lees ik het blad de Phryso om op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen.

Het Friese paard spreekt mij zo aan omdat het een meewerkend karakter en veel behang heeft en  het beschikt over een spectaculaire draf. Friese paarden zijn in verschillende sportdisiplines actief  onder andere in de tuigsport, mennen en dressuur. Ook tijdens de vele ringsteekwedstrijden zijn er combinaties met Friese paarden actief.


Voor meer informatie over de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden- Stamboek zie www.kfps.nl


  Marlon






zaterdag 18 februari 2012

RSS feeds vinden


Het zoeken van RSS feeds met behulp van de blogroll van de website Bibaholic was lastig, omdat niet alle vermelde blogs een RSS feed hebben. Zo heeft de blog de/Bibliotheek geen RSS feed, deze heb ik dan ook toegevoegd met behulp van volgen via Google Reader.  Ook heb ik de website van NL Biblioblogosphere uitgeprobeerd via deze site heb ik een aantal RSS feeds toegevoegd. Op deze site vond ik niet veel interessante blogs staan. Wat opmerkelijk was dat op de blog muziek & bibliotheek zelf geen RSS feed staat om de blog te volgen maar wel op de website NL Biblioblogosphere.

Natuurlijk heb ik ook Google Blogsearch uitgeprobeerd dit vind ik de gemakkelijkste zoekmethode om RSS feeds toe te voegen aan Google Reader, dit omdat je direct een blogfeed in kunt stellen op de ingevoerde zoektermen. Het nadeel hiervan is echter dat je ook berichten krijgt die minder interessant kunnen zijn. Dit weegt echter niet op tegen het voordeel dat je direct kunt zien of er nieuwe berichten met de zoekterm verschenen zijn. Ik heb een egofeed aangemaakt op mijn naam via Google Blogsearch en toegevoegd aan Google Reader.

Ik heb geen moeilijkheden ondervonden bij het zoeken naar RSS feeds. Wel heb ik ontdekt dat wanneer een blog niet te volgen is via een RSS feed deze ook gevolgd kan worden via volgen in Google Reader. Andere zoekmiddelen voor het vinden van RSS feeds heb ik nog niet ontdekt.


Marlon




donderdag 16 februari 2012

RSS feeds

Het RSS feed icoontje ben ik wel eens tegen gekomen op diverse websites, ik heb nog geen ervaring met het gebruik van RSS feeds. Tijdens de oefening heb ik alle RSS feeds toegevoegd aan Google Reader.  Van de bibliotheek bij mij in de buurt is geen RSS feed beschikbaar om nieuwsberichten van de website zelf te volgen. Er zijn wel twee RSS feeds beschikbaar een voor de zoekopdracht die ingevoerd is in de catalogus van de bibliotheek, er wordt dan weergegeven of er nieuwe aankopen zijn gedaan die betrekking hebben op de ingevoerde zoekterm. De tweede RSS feed is voor alle nieuwe boeken, cd`s/dvd`s enzovoort die de bibliotheek aangeschaft heeft en in de catalogus staan.

Na deze oefening heb ik de RSS feeds die ik niet gebruik verwijdert en nieuwe RSS feeds toegevoegd van de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek (KFPS), horses.nl en van de gratis kranten Metro en De Pers. Mijn ervaring door het oefenen met RSS feeds is dat het zeer handig is om snel berichten van verschillende website`s bij te kunnen houden. Het handige is dat je door het klikken op de kop van het bericht direct op de juiste pagina van de website belandt, je hoeft dus niet meer te zoeken op de website zelf. In de toekomst zal ik de RSS feeds zeker uit gaan breiden met interessante website`s om snel op de hoogte te zijn van het laatste nieuws en ontwikkelingen in bepaalde vakgebieden.


Marlon

woensdag 15 februari 2012

Ervaringen met web 2.0/social media


Van de web 2.0 toepassingen maak ik gebruik van Facebook en YouTube. Verder lees ik af en toe tweets op Twitter en berichten op Hyves. Ook bekijk ik foto`s in de fotoalbums van Picasa op uitnodiging van bekenden. In het verleden heb ik Wikipedia veel gebruikt bij het maken van verslagen. Voor de rest heb ik weinig ervaring met web 2.0 en social media deze hoop ik dan ook in de komende tijd uit te bereiden.

Marlon

Blogger

Een blog aanmaken via Blogger is erg eenvoudig. Het plaatsen van berichten gaat gemakkelijk ook wanneer je zoals ik nog nooit eerder een blog gemaakt heb. Wat ik ook positief vind is dat je voor publicatie van het bericht kunt kijken hoe het bericht er uit ziet op Blogger. Tot nu toe alleen nog maar positieve ervaringen aan het bloggen via Blogger.

Ik hoop in de komende tijd nog meer uit Blogger te kunnen halen dan dat ik nu doe.

Marlon

dinsdag 14 februari 2012

Welkom op mijn blog

Beste lezer,

Via deze blog deel ik mijn ervaringen met jullie over social media aan de hand van de opdrachten op 21 dingen en 23 dingen. Deze blog is gemaakt voor een opdracht voor de opleiding IDM.

Alvast veel leesplezier.


Marlon